Finansal olarak sağlıklı bir yaşam sürmek için bütçe tutmak ve kazandığınızdan fazla harcamamaya çalışmak gibi bilinen tavsiyeleri duymuşsunuzdur. Ancak bunlar kadar bilinmeyen başka finansal ipuçları da size çok para kazandırabilir.

Günlük hilelerden uzun vadeli önerilere kadar, finans uzmanlarının alışılmışın dışında para tavsiyelerini derledik. İşte bilmeniz gerekenler:

1. Bazen daha fazla tasarruf etmek için daha fazla harcama yapmak gerekir.

Andrea Woroch

Tüketici finansmanı ve bütçe uzmanı Andrea Woroch: "Düşük fiyatlı bir ürün kalitesizse aslında korkunç bir alışveriştir, çünkü kolayca kırılan ucuz ürünlerin yerine yenisini almak için uzun vadede daha fazla harcama yapacaksınız."

Woroch, kaliteli mallardan tasarruf etmek için ikinci el ünlü markaları satın almayı tercih ediyor. Büyük harcamalar için perakende satış etkinliklerinden (Muhteşem Cuma, Büyük Kasım gibi) yararlanmayı ve sezonluk ürünleri (balkon mobilyası ve kışlık giysiler gibi) sezon sonunda satın almayı öneriyor. Diğer ipuçları: Ücretsiz sadakat programlarına katılın ve bir satın alma işlemi yapmadan önce online kuponlar arayın.

2. Bütçenizi çok kısıtlamayın ve her şeyi bir kerede değiştirmeye çalışmayın.

Woroch, "Detaylı bir bütçe sizi finansal hedeflerinize ulaşmada yolda tutsa da, aşırı kısıtlayıcı olanlar tükenmişlik nedeniyle hızla ters tepebilir." diye açıklıyor. "Tüm harcama alışkanlıklarınızı bir gecede değiştirmeye çalışırsanız, plana sadık kalmak zor olacaktır."

Bunun yerine, harcama ve tasarruf alışkanlıklarınızda birkaç küçük değişiklik yapmayı (daha sonra bunlar rutin haline geldiğinde üzerine inşa etmeyi) öneriyor.

Ayrıca, sizin için önemli olan harcamalara bütçenizde yer açmanın önemli olduğunu söylüyor. Örneğin, bir arkadaşınız veya partnerinizle akşam yemeği sizin için öncelikliyse, bunu bütçenize dahil edin. Kullanılmayan abonelikleri iptal etmek ve enerji faturalarını düşürmek için cihazları fişten çekmek gibi harcamaları azaltmanın başka yollarını bulun.

3. Otomatik yenileme gibi kolay ödeme yöntemlerine dikkat edin.

"Artık para harcamak eskisinden çok daha kolay. Otomatik yenilemeye kaydolabilirsiniz... Instagram'da sevimli bir şey görürsünüz, dokunursunuz ve hemen satın alırsınız." diyor "Your Best Financial Life" kitabının yazarı Anne Lester.

Anne Lester
Ancak bir şeyler satın almayı çok kolaylaştırmak bilinçsiz harcamalara yol açabilir. Bunun yerine, Lester, harcamayı daha bilinçli bir karar haline getirmek için kendinizi yavaşlatmanızı tavsiye ediyor.

Bunun bir yolu, bir mağazaya girmeden veya çevrimiçi bir şeyler satın almadan önce her zaman bir alışveriş listesi oluşturmaktır. Çevrimiçi alışveriş için haftada bir kez belirli bir zaman ayırmayı öneriyor. Listenizi gözden geçirirken kendinize sorun: Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Bunu ne zaman kullanacağımı bildiğim somut bir an var mı? Sadece listeyi yapmak bile satın almanın mantıklı olup olmadığını düşünmeniz için size zaman kazandıracaktır.

Abonelikler için "otomatik yenileme" olarak ayarlananları unutmak kolay olabilir. Lester, periyodik olarak bir "abonelik temizliği" yapmayı, tüm aboneliklerinizi gözden geçirmeyi ve artık kullanmadıklarınızı iptal etmeyi öneriyor.

4. Paranızı bir banka hesabında tutmak yerine otomatik olarak tasarruf edin.

Lester, "Tasarruf etmek için yapabileceğiniz her şeyi otomatikleştirmelisiniz, böylece bilinçli bir karar vermek zorunda kalmazsınız." diyor. "Eğer yapmazsanız bu para ile ne yapabileceğiniz hakkında kendinizle bir konuşma başlatırsınız ve çoğu zaman kaybedersiniz, çünkü bir şeyler elde etmek tasarruf etmekten daha eğlencelidir."

The American College of Financial Services'da wealth management (varlık yönetimi) profesörü Michael Finke, yüksek getirili bir tasarruf hesabına otomatik transfer ayarlama öneriyor. Örneğin, ay sonunda maaş alıyorsanız, ertesi ayın birinci günü bir transfer ayarlayabilirsiniz.

Michael Finke
"Bir banka hesabındaki para harcanmak için cazip gelebilir." diyor. "Yüksek getirili bir tasarruf hesabına düzenli transferler yapmak, ihtiyaç anında kredi çekmenin acısını hissetmeden bir acil durum fonu oluşturmanıza yardımcı olabilir."

Lester ayrıca otomatik olarak bir emeklilik hesabına para transfer edilmesini de öneriyor. Eğer BES planı sunan bir şirkette çalışıyorsanız, işverenin ve devletin tüm katkısını kazanmak için kaydolmak idealdir.

Finke, "Böyle bir fırsattan faydalanmamak, yüz dolarlık banknotları sokağa atmak gibidir." diye açıklıyor. "Hatta zamanından önce sistemden çıkıp çeşitli oranlarda kesintilere maruz kalsanız bile, yine de çok daha iyi durumda olursunuz."

"İşyeriniz üzerinden bir BES planına erişiminiz yoksa, kendiniz bir bireysel emeklilik hesabı (BES) açabilir ve yine parayı otomatik olarak transfer edebilirsiniz" diye açıklıyor Lester.

5. Kredi kartı ekstrelerinizdeki küçük harcamalara bile dikkat edin.

Sara Rathner
Kredi kartı ekstrelerinizi gözden geçirirken, sadece büyük harcamalara odaklanmak kolaydır. Ancak aslında daha küçük kalemleri de incelemek önemlidir.

NerdWallet'ın kişisel finans uzmanı Sara Rathner: "Her sahtecilik suçu dört haneli bir alışveriş çılgınlığı değildir. Hırsızlar genellikle kartınızı birkaç dolarlık birkaç satın alma işlemiyle test eder."

Bu satın alma işlemlerini gözden kaçırmak kolaydır ve eğer kaçırırsanız, daha sonra daha büyük sahtekarlık işlemleri gelebilir.

Rathner, kredi kartı ekstrelerinizi aylık olarak kontrol etmeyi ve tanımadığınız bir işlem görürseniz (birkaç dolarlık bir ücret bile olsa) hemen bankanıza bildirmenizi tavsiye ediyor.

6. Biri ana yatırım hesabı, diğeri kısa vadeli veya orta vadeli projeler için olmak üzere iki hesap açın.

Sertifikalı bir finansal planlamacı ve Family and Money Matters'ın kurucusu Elaine King, "Çoğu müşterim en az bir uzun vadeli yatırım hesabına sahip olsa da, orta vadeli hedefler için başka bir yatırım hesabı açmayı düşünmelerini öneririm." diyor.

Orta vadeli hedefler arasında ev satın almak, eğitim için ödeme yapmak, yatırım amaçlı bir mülk satın almak veya bir iş kurmak yer alabilir.

"Yatırım hesaplarını ayırırken, portföyün yatırım dağıtımını belirli hedeflere ve zaman ufkunuza göre eşleştirmeyi ve sonuç olarak size zaman ve para kazandırmayı hedefliyoruz." diye açıklıyor. Örneğin, eğer kısa vadede ev satın almak hedefleniyorsa, "gayrimenkul fonu" kısa vadeli varlıklara yatırılmalıdır.

7. En önemlisi, kişisel finans söz konusu olduğunda tek bir doğru yaklaşım olmadığını bilin.

Kara Stevens
The Frugal Feminista'nın kurucusu ve "Heal Your Relationship With Money" kitabının yazarı Kara Stevens, "Kişisel finansman kişiseldir ve mevsimseldir... değerlere ve yaşam koşullarına göre olmalıdır." diyor. Başkalarının önceliklerinin sizinle aynı olmadığını anladığınızda, "sizin için en anlamlı araçları daha iyi belirleyebileceksiniz."

Patrick Yono, Sure Life Financial'ın kurucusu ve CEO'su, bir finansal plan oluşturmadan önce sizin için neyin önemli olduğunu belirlemenizi öneriyor: Nasıl bir ev istiyorsunuz? Sizin için en iyi çalışma-yaşam dengesi nedir? Hangi ilgi alanlarını sürdürmek istiyorsunuz? Nihai hedefe sahip olduğunuzda, ihtiyacınız olan parayı nasıl kazanacağınızı, ne tür yatırımlar yapacağınızı vb. öğrenebilirsiniz.

Stevens ayrıca günlük yaşamımızda ve daha geniş dünyada olup bitenlere karşı esnek ve duyarlı olmamız gerektiğini ve kendimizi finansal "kurallarımız" ile bağlı hissetmememiz gerektiğini sözlerine ekledi.

Rathner, "Para konusunda birçok kural var ama hepsine uymak için baskı hissetmeyin." diyor. 

 

"Kişisel finansal planınıza ekleyebileceğiniz en iyi şey, gerektiği gibi değişiklik yapabilme esnekliğidir."