Dünyanın ilk raysız treni Çin’in Zhuzhou şehrinde CRRC Zhuzhou Institute Co Ltd. isimli firma tarafından geliştirilerek kullanımına başlanmış. Peki, raysız tren nasıl olur?

Şehirlere ray sistemlerinin döşenmesi oldukça pahalı ve zaman alan bir iş. ART (Autonomous Rail Rapid Transit) olarak adlandırılan bu trenin lastik tekerlekleri bulunuyor. Bu lastikleri ile normal bir asfalt yol üzerinde ilerleyebiliyor.

ART’nin fotoğraflarında takip ettiği kesik yol çizgileri görünse de aslında bu çizgilerden bağımsız olarak ilerliyor. Pek çok sensörle donatılan ART “yol boyutlarını okuyabilen ve kendi rotasını planlayabilen” bir programla ilerliyor.

Trenin bir diğer özelliği de elektrikli olması. Batarya ile çalışıyor desek daha doğru olur sanırım. Üzerindeki batarya ile tek şarjla 40 km. yol gidebiliyor. Trenin maksimum hızı ise saatte 70 km. uzunluğu ise toplam 30 metre ve içerisinde aynı anda 300 yolcu taşıyabiliyor.

Tren bu haliyle olabilecek en masrafsız ve çevre dostu toplu ulaşım aracı gibi görünüyor. Bir yandan tren rayı döşeme işleminden tasarruf edilirken diğer yandan elektrikli/şarjlı bir araç olması sebebiyle yakıt tasarrufu ve çevre kirliliği konusunda kazanımlar elde edilmiş oluyor.

Trenin 2018 yılında aktif olarak kullanıma geçeceği belirtiliyor.

[post_ads]