Düzenli olarak spor salonuna gidenlere hayatının bir parçası olarak yüksek proteinli içecekleri midelerine indirmeleri sıklıkla tavsiye ediliyor.
Ama peki bu gerçekten gerekli mi?
15-20 yıl öncesinde, sadece çok ciddi vücut geliştiriciler beslenmelerini protein tozuyla desteklerdi. Ancak günümüzde pazarlamacıların hünerleriyle bu protein tozları vazgeçilmez takviyeler olarak gösterilmekte.
Peki bu tozlar nasıl yapılıyor?
Gerçekte bunlar bize ne yarar sağlıyor? Haberimizdeki videoda, doktor ve BBC temsilcisi Chris Van Tulleken bu aldatmacanın altındaki gerçeğe bir bakış atıyor, bir çok insanda bu protein yüklemesinin faydadan çok zarara neden olabileceğini ortaya koyuyor.
Chris videoda şunları aktarıyor:
"Eskiden sadece ciddi vücut geliştiricilerinin özel dükkanlardan alabildikleri protein içecekleri, günümüzde sanki sağlıklı bir yaşamın parçasıymış gibi gösteriliyor ve herhangi bir süper marketten alınabiliyor. Bu bir pazarlama başarısı.
Size kas gelişimi teorisini söyleyeyim. Kasa yük bindirdiğinizde kasda küçük yırtılmalar olur. Bu yırtılmalar iyileştiği zaman kas kendini daha güçlü hale getirmiş olur. Bu onarımlar için vücut protein kullanır. Proteini amino asitler oluşturur. Vücuda giren protein, amino asit olarak kana karışır ve kasa ulaşır.
Protein içeceklerinin tarihsel gelişimine bakarsak; ilk defa büyük vücut geliştiricileri proteinin dışarıdan, ucuz ve tüketmesi kolay şekilde alınmasına karar verdiler. Mesala WHEY Protein (kesilmiş sütün suyundan elde edilen) sütten yapılan lordan süzülen su kurutulmakta ve toz haline getirilmekte.
Örneğin İngiltere'de ortalama bir insan normal bir beslenmesinde zaten %30-35 oranında alması gerekenden daha fazla proteini vücuduna alıyor. Fazladan alınan protein ya idrarla vücuttan atılıyor ya karbonhidrata dönüştürülüyor ya da yağa dönüşüyor.
Burada kendimize sormanız gereken ciddi soru şu ; 'ciddi olarak vücut geliştirmeye mi çalışıyorsunuz yoksa haftada 3 gün salona mı gidiyorsunuz? ' eğer cevabınız ciddi bir vücut geliştiriciliği değilse tüketmeniz gereken şey 'Yağlı süt veya az yağlı yoğurt'.